Naar inhoud springen

Lijst van ridderorden en onderscheidingen van maarschalk Tito

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Onder de leiding van maarschalk Tito was Joegoslavië in de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw een in het internationale verkeer veel gezochte partner en een leider van de beweging van niet-gebonden staten. Tito legde dan ook veel staatsbezoeken af en hij ontving veel gasten. Zijn talloze bezoeken aan zo uiteenlopende landen als Cambodja, Zambia en Bolivia resulteerden in deze lijst van 116 ridderorden en onderscheidingen. Tito strijdt met prins Bernhard der Nederlanden,[1] koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk[2] en Haile Selassie om het recordaantal onderscheidingen.

Een bron op het internet noemt de hieronder opgesomde ridderorden en enige, maar niet alle, medailles. De lijst werd op veel plaatsen gecorrigeerd.[3]

Joegoslavische onderscheidingen

[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal onderscheidingen, ze zijn met een *) gemerkt, droeg Tito ambtshalve. Andere eerbewijzen vielen hem ten deel omdat hij in de Tweede Wereldoorlog Joegoslaviës communistische partizanen aanvoerde.

Decoraties van vreemde staten

[bewerken | brontekst bewerken]
De Orde van de Olifant
De Orde van de Olifant

De verhoudingen tussen het in de oorlog zwaar door de Duitse terreur getroffen Joegoslavië en Duitsland waren officieel goed omdat het om zogeheten "socialistische broederstaten" ging. Desondanks duurde het twintig jaar voordat Tito (Oost) Berlijn officieel bezocht.

  • Karl Marx-orde van de “Duitse Democratische Republiek”, 12 november 1974
  • Karl Marx-orde van de “Duitse Democratische Republiek”, 12 januari 1977

De "socialistische orden hadden meestal één enkele graad, daar stond tegenover dat men dezelfde onderscheiding meermalen kon krijgen.

In juni 1974 bezocht Tito Bonn voor een staatsbezoek en ontving hij dit voor staatshoofden gereserveerde grootkruis. Het bezoek was mogelijk geworden door de "Ostpolitik" van Egon Bahr en Willy Brandt.

  • Grote Keten van de Orde van de Nijl, 28 december 1955 Egypte
  • Grote Keten met Grootlint van de Orde van de Koningin van Sheba, 21 juli 1954 Ethiopië
  • De Oorlogsmedaille van de Heilige George met de overwinningspalm, 21 juli 1954 Ethiopië
  • Medaille voor de Landsverdediging met vijf palmtakken, 21 juli 1954 Ethiopië
  • Commandeur-grootkruis van de Orde van de Witte Roos van Finland met Keten en Grootlint, 6 mei 1963
  • Militair Kruis met palm 1939–1945, 7 mei 1956 Frankrijk
Ster van het Legioen van Eer
Ster van het Legioen van Eer

De toekenning van een "Medaille Militaire" aan iemand die ook het Legioen van Eer draagt geldt als Frankrijks hoogste militaire eerbewijs.

De commandeursgraad is de hoogste graad in deze sinds 1964 niet meer verleende orde die de zorg voor veteranen en oorlogsslachtoffers beloont.

Dat men na het "Legioen van Eer" ook de lagere Franse "Nationale Orde van Verdienste" ontvangt, is opmerkelijk.

Orde van de Vlag van de Volksrepubliek Hongarije
Orde van de Vlag van de Volksrepubliek Hongarije

Een onderscheiding ter herinnering aan de geruchtmakend luxe plechtigheid in Persepolis. Ook daar was Maarschalk Tito aanwezig.

Maarschalk Tito werd door de Luxemburgse groothertog in deze Nederlands-Luxemburgse orde benoemd.

Maarschalk Tito werd dus door de koning én door het communistische regime dat de Roemeense vorst verdreef gedecoreerd.

Maarschalk Tito was een van de vier buitenlandse dragers[6] van deze bijzondere[7] onderscheiding. De ster was van platina en met 150 diamanten en robijnen ingelegd.[8]

Militaire Orde van de Witte Leeuw voor de Overwinning
Militaire Orde van de Witte Leeuw voor de Overwinning
  1. De staatsalmanak van het Koninkrijk der Nederlanden vermeldt de 96 onderscheidingen van de prins der Nederlanden.
  2. Elizabeth II bezat in december 2007 72 buitenlandse ridderorden, 18 onderscheidingen uit het Gemenebest en 51 Britse onderscheidingen waarbij haar waardigheid als grootmeesteres, soevereine of beschermvrouwe van veertig ridderorden is meegeteld.
  3. Zoals in dictaturen gebruikelijk werd ook Tito officieel bewierookt. Zijn orden werden op deze lijst nóg imposanter gepresenteerd dan ze al zijn. Een sprekend voorbeeld is de vermelding "met keten en grootlint" bij de Orde van het Bad. Alle Grootkruisen krijgen deze versierselen. De Servische bron laat daarentegen weg dat het om een "honorair" lidmaatschap ging. Ook de Nederlandse en Belgische onderscheiding werden met vergelijkbare hyperbolen beschreven. De grootkruisen, grootlinten zou juister zijn, van de Leopoldsorde dragen altijd een grootlint en "Grand Knight's Cross of Lion of the Netherlands 1st Class with Sash" is een vreemde voorstelling van zaken omdat de rang "ridder-grootkruis" is en er geen "grootkruisen der Eerste Klasse" bestaan. Voor het lint geldt wat ook al bij België werd opgemerkt.
  4. Hieronymussen noemt deze graad "Ie Klasse"
  5. Buitenlanders worden als "honoraire leden" in de Britse ridderorden opgenomen. Zij mogen zich geen "Sir" noemen
  6. Hieronymussen noemt Tito, Eisenhower, Montgomery en koning Michaël van Roemenië
  7. Er waren veertien Russische maarschalken met deze orde onderscheiden waarvan drie de orde tweemaal ontvingen.
  8. Generaal Eisenhower liet zijn ster taxeren en ontdekte zo dat het in het werkelijkheid om strass en gekleurd glas ging, zie het hoofdartikel over deze orde.
  9. Deze medaille werd aan de miljoenen veteranen van de Tweede Wereldoorlog uitgereikt, dat ook Tito hem kreeg is uitzonderlijk.
  10. a b (cs) Archiv Kanceláře prezidenta republiky, Československý řád Bílého lva a Československá medaile Bílého lva (1922-1990), Čs. řád Bílého lva. Gezien op 30 januari 2017.